Gate 88 från embryo till bolag

Affären hade gått förlorad, besvikna och oroliga för hur nyheten skulle mottas av företagsledningen hemma var påtaglig. Jag lyssnade hur de gång på gång analyserade affären, vad som gick fel, vad hade de missat, varför vände kunden – affären var ju klar.

Herrarna, helt omedvetna att den ensamma personen vid bordet bredvid var svensk och både förstod och hörde allt som sades. Till slut kunde jag inte vara tyst. Ursäkta, jag är svensk och har hört er historia. Jag kan ha en bra tanke om vad som gick fel.

Den här händelsen blev embryot till bildandet av Gate 88. 

Under mina yrkesverksamma år både i Sverige och på den globala marknaden har jag fått erfarenheter, kunskaper och personliga relationer som för mig betytt skillnaden mellan att vinna eller förlora en affär. Jag har stuckit näsan i blöt, varit frågvis och ibland drivit frågor med en dåres envishet. Jag har lärt mig massor men också fått stryk. Mest mentalt. Det tog ett tag innan jag hittade framgångsfaktorerna, balansen mellan att gasa hårt och bromsa lätt. Det krävdes mycket träning, mod och en vilja att förstå och tolka vad som egentligen sades.

I dag har Gate 88 ett brett internationellt nätverk. Vi har också en deal. Vi ser till att våra internationella affärskontakter får första tjing på nya spännande produkter. I gengäld förser de oss med kunder och värdefull information. En win-win som bygger på ömsesidig respekt, trovärdighet och leverans. Så länge man levererar värden är man intressant för alla.

Såsom världen utvecklar sig och i takt med att tekniken öppnar upp nya möjligheter för kommunikation, blir det allt svårare få tag i människor som är viktiga för dig och ditt företag. Därför har det personliga nätverket blivit allt mer kritisk för hur väl du lyckas.

2004 startade vi Gate 88. Affärsidén var tydlig; Använda våra erfarenheter att hjälpa lokala och regionala bolag med  sina exportaffärer. Det handlade om att företagen skulle undvika misstag och därmed slippa onödiga kostnader som ofta kan uppstå när man ger sig ut på nya marknader långt utanför trygghetszonen.

Det fanns de som sa att det aldrig skulle fungera, vad ska ni leva av frågade man?

Visst resan har varit tufft. Det har handlat om hårt arbete, att hitta affärer samtidigt som vi behövt skapa kännedom om varumärket och vårt innehåll.

Faktum är att i dag kommer ca 50 % av omsättningen från utländska bolag. Vi har i nuläget 6 internationella samarbetspartners, ca 50 internationella distributörer i 25 länder, vi har arbetat med över 200 företag genom olika föreläsningar, säljuppdrag, workshops, utbildning, projekt och olika coachande uppdrag. Det mesta har och handlar om försäljning, förhandling och coachning, både i Sverige och internationellt.

Vi är oerhört tacksamma för alla er som valt att arbeta med oss. Förutom alla fantastiska företag och personer har vi också fått arbeta med organisationer som EKN, SEK, Almi, BIC Factory, BizMaker, Region Västerbotten och entreprenörsskolan No Plan B. Det har gett oss råg i ryggen och värdefull kunskap om hur vi kan kombinera det företagsfrämjande systemen med företagens verkliga utmaningar.

Vi blir extra glada när företag kontaktar oss och säger att de läst om oss eller att andra företag rekommenderat oss. Faktum är att många tror att vi bara arbetar med exportföretag. Vi arbetar lika mycket med vanliga bolag som inte exporterar. Det kan handla om allt från hur skapa konkret tillväxt till att utveckla säljstrukturer, utbilda samt coacha företagets medarbetare i företagande, sälj, presentationstekniker och förhandlingsteknik.

Jag har en vision.

Att Gate 88 en dag växer och kan öppna satelitstationer i Asien/Pacific, Sydamerika och mellanöstern. Där den stora tillväxten sker. Jag vet hur det ska gå till, jag vet vilka jag skulle ta med mig och jag vet var de finns. Vägen må vara lång men inte omöjlig.

Men för närvarande är det här och nu som gäller. Vårt uppdrag. Dig och ditt företag.

Vad som gjorde att herrarna hade förlorat affären ska jag avslöja en annan gång.

Ha en härlig dag.

Peter Karlstén

Partner och CEO Gate 88

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *